Recepty starých mám, ktoré sme Vás naučili pripravovať toto leto

Všetkým, ktorí počas leta v skanzene v Pribyline ochutnali z tradičných jedál starých mám a radi by ich zaviedli do svojho jedálnička, ponúkame Vám recepty na ich prípravu. Varili sme z knihy receptov “Kuchyňa starých materí z Liptova”, v ktorej nájdete aj ďalšie recepty na zdravé a lacné jedlá.

Cena tejto knihy je 8 EUR a v prípade, že máte záujem si túto knihu kúpiť, napíšte nám na: marketing@liptovskemuzeum.sk

RECEPTY:

Zamrvenka – recept z Bobrovca

Všetky druhy zeleniny pokrájame na kocky, pridáme cibuľu a spolu opražíme na masti. Zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie a zemiaky pokrájané na kocky. Do takmer uvarenej poliekvky pridáme malú zápražku na slanine a vsypeme mrvenicu. Tvrdé cesto na mrvenicu zamiesime z múky, vajíčka a vody. Prstami odštipávame malé kúsky, prípadne cesto postrúhame na strúhadle.

Kapustová kyslá polievka so zemiakmi a mäsom – recept z Laziska

Kyslú kapustu zalejeme vodou, pridáme na kocky pokrájané zemiaky, na kocky pokrájané údené mäso, do hrsti sušených húb, cibuľu a cesnak. Povaríme a keď je všetko mäkké, dochutíme soľou prípadne paprikou a odstavíme.

Zemiakové šúľky – recept z Demänovej

V šupke uvarené zemiaky olúpeme a prelisujeme. Pridáme štipku soli a hladkú múku, ale len toľko, koľko zemiaky poberú. Vymiesime cesto, z ktorého urobíme hrubší valec. Pokrájame ho na menšie kúsky. Každý kúsok na pomúčnej doske pošúľame a naraz vložíme do vriacej vody. Varíme 10 – 15 minút, scedíme, posypeme makom a polejeme maslom.

Múčna kaša – čír – recept z Liptovskej Osady

Do vriacej vody za stáleho miešania sypeme hladkú múku až do zhustnutia. Zhrčkavenú kašu necháme ešte trošku povrieť. Hotovú zalejeme sladkým mliekom. Konzumujeme so zemiakmi.

Múčna kaša – čír – recept z Liptovskej Kokavy

Do vriacej vody za stáleho miešania sypeme jačmennú alebo žitnú múku a varíme až do mierneho zhustnutia. Do hotovej kaše pomaly pridávame lyžicou kyslé mlieko, ktoré necháme zraziť na syrenia.

Fánky – recept z Važca

Cesto pripravíme z múky, vajec a sódy bikarbóny. Vypracujeme, rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Každý štvorec uprostred narežene a do vzniknutého otvoru vsunieme dva okraje cesta. Fánky pečieme v rúre a posypeme práškovým cukrom.

Prevalkúvanie kusy – recept z Nižnej Boce

Pripravíme si lístkové cesto. Na jeho prípravu potrebujeme kysnuté cesto, do ktorého vložíme maslové cesto z hledkej múky a tuku. Kysnuté cesto rozvaľkáme, položíme naň maslové, poskladáme a prevaľkáme. Necháme odpočinúť a postup zopakujme trikrát. Hotové cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce. Na každý štvorec položíme plnku podľa výberu – lekvár, orechy, tvarch, mak a vytvarujememe rôzne druhy pečiva, šatôčku, rožtek, batôžtek. Uložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.

Fliačky s kapustou, šífliky – recept zo Závažnej Poruby

Pripravíme si cesto z múky, vajíčka, soli a vody. Dobre ho vypracujeme a rozvaľkáme. Nakrájame najprv na dlhú úzke pásy, ktoré šikmo krájame na kosoštvorce. Uvaríme ich v osolenej vode. Sladkú kapustu nadrobno nakrájame, udusíme na troche masla alebo olej, prípadne len na vode, ochutíme cesnokom, rascou a soľou. Fliačky premiešamie s kapustou a už ich nemastíme. Chutná je aj varianta bez cesnaku, s prianím cukru a škorice.

Zemiakový kúchon – recept z Važca

Varené očistené zemiaky prelisujeme, pridáme múku a kvások z droždia. Vymiesené cesto necháme vykysnúť a rozvaľkáme ho na veľkosť plechu. Na cesto rozložíme pokrájanú kyslú kapustu a upečieme. Povrch cesta môžeme ozdobne popichať vidličkou.

Meteník – recept z Liptovskej Osady

Asi do pol kilogramu polohrubej múky pridáme soľ, rascu, prášok do pečiva a trochu mlieka. Dve väčšie hrste vymýkanejkyslej kapusty nakrájame na malé kúsky a spolu s lyžicou bravčovej masti vmiesime do cesta. Dobre vypracované mäkšie cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme v rúre. Po upečení sa vrch meteníka zvykol potierať bravčovou masťou.

Bryndzový posúch – recept z Ružomberka

Do preosiatej hladkej múky dáme trochu soli a zamiesime na mlieku cesto, ktoré necháme vykysnúť. Hotové cesto roztiahneme na plech a potrieme nátierkou, ktorú pripravíme z bryndze rozmiešanej s kyslou smotanou, pridáme kúsok masla, prípadne vajíčko, ochutíme zeleným kôprom. Všetko dobre rozmiešame, rozotrieme cesto a upečieme v rúre.

Švábkový koch – recept z Bobrovca

Očistené pokrájené zemiaky varíme v osolenej vode, ocedíme a dobre potlačíme, prípadne prelisujeme. Vyškvaríme slaninu, na ktorej speníme cibuľu a vlejeme ju do cesta. Pridáme dve vajíčka, dobre premiešame a vložíme do vymasteného pekáča. Necháme upiesť do chrumkava. V minúlosti sa koch jedával s mliekom alebo s kyslou kapustou.

Baba – recept z Pribyliny

Očistené zemiaky postrúhame, pridáme pretlčený cesnak, rascu, trochu múky. Pekáč vymastíme, rovnomerne rozotrieme cesto, na vrch poukladáme pásiky slaniky a upečieme v rúre.

Šajtľava – recept z Veternej Poruby

Zeleninu – mrkvu, kareláb, petržlen, kvaku, očistíme a nakrájame na kocky. Varíme v osolenej vode so zelenou kapustou pokrájanou na drobno. Keď je zelenina uvarená, pridáme zápražku na bravčovej masti s hladkou múkou, necháme povrieť a dochutíme.

Zemiaky pečené v kožke

Menšie zemiaky umyjeme, usušíme a vhodíme piesť do rúry. V súčasnoti ich možno dobre piecť aj na plechu v plynovej či elektrickej rúre. Upečené ich konzumujeme s kožkou alebo olúpané, prichutené soľou a rascou. Ako príloha sa s nimi jedávala surová kyslá kapusta, ale aj maslo, syr, bryndza alebo slaninka.

Hŕstková polievka – recept z Dovalova

Do vody dáme variť z hrsť šošovice, hrachu, fazule a krúpok. Keď sú strukoviny mäkké, pridáme na kocky pokrájané zemiaky, korenie, soľ, očistenú pokrájanú polievkovú zeleninu a cesnak. Urobíme zápražku na masti s múkou a pridáme ju polievky pre dohotovením.