Gastrocesta tradičných kuchýň

(Pribylina, 22.05.2014) – kapustnica, fučka, domikát, beléšky so škoricou, halušky s bryndzou, palibrada a k tomu ešte dobrosrdečný úsmev našich starých mám… ako šibnutím čarovného prútika sa ocitnete v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na akcii, ktorú pripravilo Liptovské múzeum v Ružomberku.

Projekty cezhraničnej spolupráce Česko - Slovenská republika

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVANÝ EURÓPSKOU ÚNIOU Z PROSTRIEDKOV FONDU MIKROPROJEKTOV SPRAVOVANÉHO TRENČIANSKYM SAMOSPRÁVNYM KRAJOM. FOND MIKROPROJEKTOV.

Liptovské múzeum v Ružomberku v zriaďovacej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja projekt v rámci implementácie projektu Cesta tradičných kuchýň, Kód mikroprojektu: SK/FMP/09/029 realizovalo v Múzeu liptovskej dediny dňa 22.05.2014 prvú gastrocestu tradičných kuchýň.

Cezhraničným partnerom projektu je Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Domácimi partnermi sú dve múzeá v prírode – Múzeum oravskej dediny v Zuberci a Múzeum slovenskej dediny v Martine. Hlavným cieľom projektu je podpora regionálnych kultúrnych tradícií v oblasti prezentácie tradičných jedál a pokrmov podporujúcich rozvoj cestovného ruchu, posilnenie cezhraničnej spolupráce v oblasti zachovania a rozvoja kultúrnych tradícií pre ďalšie generácie, ako aj prehlbovanie kontaktov obyvateľov v prihraničných regiónoch. Investičným výstupom projektu bolo vybudovanie dvoch drevených prístreškov, ktoré sú kópiou drevenej ľudovej architektúry s drevenou šindľovou strechou. V jednom je zabudovaná tradičná pec na prípravu pokrmov a jedál, v druhom otvorené ohnisko na prípravu pokrmov z mlieka.

Gastrocesta tradičných kuchýň, mala svoju prvú zastávku v Pribyline. Už od skorého rána sa pripravovali špeciality podľa tradičných receptov z regiónov Liptova, Oravy, Turca a Beskýd. Samotní návštevníci múzea si ani nevedeli vybrať naozaj z veľkého množstva dobrôt, ktoré pre nich pripravili skvelé kuchárky z každej oblasti už spomínaných regiónov. Pre šikovné gazdinky z radu návštevníkov boli prichystané recepty jedál, takže si prípravu nových pokrmov môžu vyskúšať aj doma a obohatiť svoju kuchyňu o pár noviniek, ktoré budú určite každému chutiť.

Pre všetkých, ktorí sa tejto jedinečnej akcie nemohli zúčastniť, majú možnosť vyskúšať tento gastronomický zážitok najbližšie 10. 06. 2014 v Valašskom múzeu v prírode v Rožnově pod Radhoštěm.

RECEPTY Z BESKÝD – VALAŠSKÉ MUZEUM V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTEM

Domikát – bryndzová polievka
20 dkg bryndze, 1 ¼ l vody, 3 lyžice múky, zemiaky, soľ

Vo vode rozmiešame bryndzu a chvíľu varíme. Potom pridáme múku na zahustenie. Zvlášť uvaríme očistené zemiaky. Dáme ich na tanier a zalejeme domikátom.

cesta-tradicnych-kuchyn-domikat

Pohánková kaša sladká
1 ½ litra mlieka, 3/8 litra pohánky, cukor alebo med, rozpustené maslo, soľ

Postup: Pohánku uvaríme v osolenom mlieku do mäkka, rozdelíme ju na tanier, pokvapkáme medom a polejeme rozpusteným maslom. Môžeme ju tiež posypať strúhaným perníkom, namiesto cukru je vhodným sladidlom aj med.

cesta-tradicnych-kuchyn-pohankova-kasa

Beléšky so škoricou alebo smotanou alebo slivkovým džemom
1 kg hladkej múky, 125 g tuku, 100 g cukru, štipka soli, kocka droždia, ¼ až ½ litra mlieka, 3 žĺtky, 20 dkg strúhaných jabĺk, práškový cukor na obaľovanie, škorica, kyslá smotana, slivkový džem, tuk na smaženie.

Postup: Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto.
Kysnuté cesto: Do misky nasypeme múku. Pridáme kvások, ktorý si pripravíme z vlažného mlieka, trošku cukru a droždia, rozpustený vlažný tuk, žĺtky a vymiešame hladké cesto. Do cesta pridáme nastrúhané jablká a znovu promiešame. Z cesta vykrajujeme lyžicou malé kúsky, vytvoríme malé placky, ktoré po vykysnutí smažíme na rozpálenom tuku. Teplé obaľujeme v cukre so škoricou alebo len v cukre, potrieme slivkovým džemom a smotanou a podávame.

cesta-tradicnych-kuchyn-belesky

Palibrada
1 hlávka sladkej kapusty (½ – ¾ kg), 1 l vody, lyžica múky, 5 dkg slaniny, korenie, soľ

Čerstvú kapustu nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme vo vode do mäkka. Do kapusty nalejeme zátrepku z vody a múky, pridáme rozpustenú slaninu, soľ a veľa korenia.

cesta-tradicnych-kuchyn-palibrada

RECEPTY Z TURCA – MÚZEUM SLOVENSKEJ DEDINY – MARTIN

Fazuľa s kapustou:

  • Soľ
  • mletá červená paprika
  • majoránka
  • čierne korenie – celé
  • 3 hlávky cesnaku
  • fazuľa – 2 kg
  • kapusta – 4 kg
  • zemiaky – 1,5 kg
  • cibuľa – 3kg
  • bravčová masť – 0,5 kg
  • údené mäso – 2 kg
  • slanina – 0,5 kg
  • hladká múka – 1 kg

cesta-tradicnych-kuchyn-fazula-kapusta

Čír s mliekom:

  • zemiaky – 5 kg
  • hladká múka – 2 kg
  • maslo kravské – 1 kg
  • bravčová masť – 0,5 kg
  • kyslé (prípadne obyčajné) mlieko – 3 až 4 litre

RECEPTY Z ORAVY – MÚZEUM ORAVSKEJ DEDINY V ZUBERCI

Rezance – zmiešané s bryndzou, tvarohom, lekvárom a makom
Do misky rozbijeme dve vajcia a zmiešame ich približne so 400 g hrubej múky na stredne tuhé cesto. Ak je cesto príliš tuhé prilejeme trochu studenej vody, ak je príliš mäkké pridáme múku. Cesto ešte ďalej spracujeme, dobre zmiesime na pracovnej doske a následne rozvaľkáme na 2 mm, alebo inú ľubovoľnú hrúbku. Potom ho jemne pomúčime, aby sa nelepilo a pokrájame na dlhé pásy. Tieto v počte 3 – 4 poukladáme na seba, napoly preložíme a krájame tenké, prípadne hrubšie rezance. Medzi tým dáme do väčšieho hrnca variť osolenú vodu a keď zovrie, pridáme do nej postupne, za občasného premiešania, aby sa nezlepili všetky rezance. Keď rezance zovrú a vyjdú na povrch, scedíme ich.

Sekánka
Do 3 l hrnca dáme variť na kocky pokrájané zemiaky. Keď sú polomäkké, pridáme kyslú kapustu, ktorú, ak je moc kyslá, najskôr premyjeme. Pridáme ešte trochu korenia, 1 strúčik cesnaku a spolu varíme do mäkka. Nakoniec pridáme zápražku, pripravenú z väčšieho množstva pokrájanej, udusenej slaniny s pridaním 1 lyžice hladkej múky. Zápražku dlho nepražíme, odstavíme, vmiešame 1 lyžičku papriky a vlejeme do jedla, aby ešte zovrela. Ak chceme výdatnejšie jedlo, môžeme do nej pridať klobásu, alebo údené mäso.

RECEPTY Z LIPTOVA – MÚZEUM LIPTOVSKEJ DEDINY V PRIBYLINE

Meteník
700 g surová kapusta kyslá, 500 g múka polohrubá, 1 ČL soľ, 1bal. prášok do pečiva (PDP), 100 ml. olej, 100 ml. masť bravčová, 500 ml mlieko

Múku, kyslú kapustu, prášok do pečiva, olej a soľ dobre premiešame. Pridáme pol litra mlieka a ešte raz dobre premiešame. Položíme na plech, ktorý sme vymastili polovicou bravčovej masti. Zvyšnou masťou potrieme cesto a popicháme vidličkou, aby masť vsiakla. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút pri 150 stupňoch (teplovzdušná rúra). Po 25 minútach pečenia navrch meteníka poukladáme pásiky prerastenej slaninky a opäť popicháme vidličkou a dopečieme. Po upečení podľa chuti potrieme cesnakom, ktorý sme roztlačili a zmiešali s olejom.

Zemiaková Baba
1000 g zemiaky, 120g hladkej múky, 60g údenej slaniny>, 40g bravčovej masti, 3strúčiky cesnaku, 1 ks cibuke, soľ ,korenie čierne mleté, majorán drvený

Pripravíme si suroviny na zemiakovú babu. Budeme ju piecť na plechu, Po očistení zemiakov, cibule a cesnaku tieto postrúhame. Potom si nakrájame slaninku, dáme ju na panvicu popražiť. Potom v miske postrúhané zemiaky, cibuľu a cesnak zmiešame s hladkou múkou, opraženou slaninkou, pridáme soľ, čierne mleté korenie a majorán, podľa chuti. Vymastíme si pekáč masťou. Vzniknutú, dobre premiešanú zmes dáme na vymastený plech. Pečieme v rúre cca 50 minút, na teplote 200 stupňov. Po upečení rozkrájame na kúsky.

cesta-tradicnych-kuchyn-zemiakova-baba

Zamrvenka – polievka
250 g zemiakov, mrkva, petržlen, cibuľa, 2 – 3 strúčiky cesnaku, sladká mletá paprika, trochu hladkej múky a tuku, vegeta, soľ, niekoľko zrniek čierneho korenia

Očistenú zeleninu – mrkvu, zeler, kaleráb, petržlen, cibuľu, cesnak a zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vodou, ochutíme korením, a soľou a privedieme do varu. Pred dokončením do polievky pridáme paprikovú zápražku a halušky – mrveničku.

Halušky: vajce, hrubá múky, kúsok masla, muškátový oriešok,

Do hrnčeka dáme vajce, trochu rastlinného tuku. Postupne k vyšľahanému vajcu prisýpame hrubú múku v pomere. Cesto šľaháme, kým nezhustne, no nesmie byť tvrdé. Potom lyžičkou naštikáme a zavaríme do polievky

cesta-tradicnych-kuchyn-zamrvenka

Kapusta so slaninou
Kyslú kapustu si jemne premyjeme v studenej vode a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu si nakrájame na jemno a opražíme na rozpálenom oleji. Pridáme k nej kapustu a podlejeme trochou vody. Osolíme, okoreníme. Do kapusty dáme variť klobásku, slaninu. Hrniec prikryjeme a varíme aspoň 50-60 minút.

Halušky s kapustou a bryndzou
zemiaky, hladká múka, soľ, kyslá kapusta alebo bryndza, údená slaninka, masť

Očistené zemiaky postrúhame na strúhadle. Pridáme hladkú múku, soľ, dobre premiešame, masa nemá byť ani riedka, ale ani hustá. Dáme zovrieť vodu a potom nahádžeme z lopára halušky povaríme cca pol minúty, vyberieme (neoplachujeme!!) dáme do misy. Na halušky dáme surovú (môže byť aj podusená) pokrájanú kyslú kapustu, a to všetko zalejeme horúcou, usmaženou na masti opraženou údenou slaninkou, potom všetko dobre premiešame, môžeme hneď podávať. Takto urobíme aj halušky s bryndzou, na halušky dáme bryndzu, zalejem usmaženú slaninku s masťou, premiešame

Dobrú chuť.

[wzslider autoplay=“true“]